2023. január  30. hétfő - Martina holnap: Marcella
Programlehetőségek

SZERVEZETT PROGRAMLEHETŐSÉGEK

 

BOGRÁCSOZÁS

A bogrács az egyik legrégibb főzőedény, amelyet már évezredekkel korábban a vándorló törzsek is használtak. A szabadtűzön, bográcsban készült ételek íze összehasonlíthatatlan a konyhai tűzhelyen készültekével. A bográcsos ételek készítéséhez ráadásul olyan közösségi tevékenységek kapcslódhatnak mint a favágás, alapanyagok összekészítése, amelyben az egész család, vagy a baráti kör részt vehet. Csoportban érkező vendégeink számára biztosítunk bográcsozási lehetőséget.


HAGYOMÁNYOS KENYÉRSÜTÉS

E családias hangulatú programunk által, vendégeinknek lehetősége nyílik betekintést nyerni a hagyományos kenyérsütésbe. Kedvük szerint részt vállalhatnak a munkafolyamat  egyes részeiből. (kemence befűtése, kenyértészta dagasztása, stb.)

 

 


LOVASSZÁNOZÁS

Feledhetetlen pillanatokban lehet részük azoknak akik a lovasszánozást választják. A hóval boritott táj páratlan szépségeit fedezhetik fel és örökíthetik meg az 1-1,5 órás séta során. A hideg ellen vastag takarókat biztosítunk, a hangulat fűszerezésére pedig forralt bort ajanlunk.

 

 

SZEKÉRTÚRA

Aki járt már a Gyimesekben annak nem meglepőek a csúcsok, hágók között elterülő hosszú völgyszorosok.  Ez a változatos, helyenként vadregényes táj ideális helyként szolgál a szekértúráknak. Halgatva a madarakat, figyelve a természetet tehetünk rövidebb-hosszabb sétákat.


TEREPJÁRÓTÚRA

Napjainban egyre népszerübbek a terepjárók, ami a tagadhatatlanul a vezetésük által nyújtott élvezetnek köszönhető illetve annak hogy némelyikük nem ismer lehetetlent, hegyen völgyön, úttalan utakon, feneketlen sárban, barhol elvisz minket. Próbálja ki, szerezzen egy felejthetetlen élményt saját maga és még három társa számára.

 

ESZTENALÁTOGATÁS, SAJTKÓSTOLÁS

Az esztena a juhok, kecskék nyári szálláshelye, ahová a pásztorok a jószágokkal együtt tavasszal kiköltöznek és őszig ott is maradnak. Az állatokat reggel és este megfejik, a tejből pedig sajtot és ordát készítenek. A sajtot sóval gyúrják össze, majd fadézsaba tárolják, érlelik.

 

RENDEZVÉNYEK – NÉPÜNNEPÉLYEK 


AJTÓ-, KAPU- ÉS SZEZONNYITÓ-ÜNNEPSÉG

Minden év májusában egy vidám ünnepséget rendezünk, amely a fürdőszezon kezdetét jelzi kicsinek, nagynak, öregnek, fiatalnak. A legények összemérhetik erejüket kötélhúzásban, hordóemelésben, s ha esetleg lányok is kerülnek hozzá, akkor fűrészelésben is. Sörivásban és lángosevésben is meg lehet méretkezni – előtte is, utána is... A talpalávalót mindig a környék legjobb bandája húzza, mint amilyen például a Zerkula zenekar. A sok nevetést az idén a Góbék biztosítják, akik azt állítják, hogy az ők idejükben „nem így vót". Aki kíváncsi rá, hogy „hogy vót", az JÖJJÖN EL!SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉGEK

 

HORGÁSZÁS HEGYI PATAKOKBAN

 

Hegyi patakokban szombaton és vasárnap nyílik lehetőség pisztráng horgászatra, kizárólag műcsalival, május 1 és szeptember 15 között.

 

GYALOGTÚRA JAVASLATOK

 

Turistautak a Csíki Havasokban

Gyimesi hágó - A Szellő alatt - A három Tomot - Orala - Gyürke tető - Ágas tető - Endre tető - Hágo feje - Benesd tető - Az Órias tető alatt - Havas tető - Csecsend - A Nagy - Rugat mögött - Rugat tető. 

Időtartam: 10 óra. / Szintkülönbség: 410 m. / Útvonal hossza: 30 km.

Turista útvonalak a Csíki Havasok északi tömbjében

Tarkő vasúti megálló - Sőtétpatak - Kondra kereszt - Hármas kő - Tarkő vasúti megálló.
Időtartam: 6 óra. / Szintkülönbség: 700 m. / Útvonal hossza: 18 km

Gyimesközéplok - Hidegség - Jávárdi pataka - Jávárdi-patak szurdoka - Térkő-nyereg - Gálkútja pataka - Balánbánya.
Időtartam: 7 óra. / Szintkülönbség: 500 m. / Útvonal hossza: 18 km.

Turista útvonalak a Csíki Havasok középső részében

Gyimesközéplok - Kápolna pataka - Nagysarok - Papoj - tető - Apa - havas - Nyilenk - Hosszú - havas - Béres - havas - Szellő - hegy.
Időtartam: 7 óra. / Szintkülönbség: 500 m. / Útvonal hossza: 18 km.

Gyimesfelsőlok - Ugra - patak száda - Kolontos-Bitkő - Bot-havas - Nyilenk.
Időtartam: 3 óra. / Szintkülönbség: 480 m. / Útvonal hossza: 8 km.

PROGRAMLEHETŐSÉGEK
bővebben
 
537153 Gyimesközéplok, Hidegség
Hargita megye, Románia,
Mobil: 0040-721.424.413
Tel.: 0040-266.339.736
E-mail: prezsmerzsolt@muhos.ro