Rólunk

Muhos pataki fürdő

A gyimesközéploki Hidegségpatakán felfele haladva 10 kilométerre érjük el a Muhos patakot. Itt található egy „büdös víz” nevű forrás, melyet az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején gyógyfürdőként hasznosítottak egy kétkádas kis helyiségben. Azóta ennek már csak az emlékei maradtak, no meg a helyi lakosok kívánsága, hogy újra szeretnék élvezni a víz jótékony és gyógyító hatásait.

Erre alapozva kezdte el Prezsmer Emil és fia, Zsolt a 110 négyzetméteres, kétszintes épület létesítését valamint környékének rendezését. Úgy a Gyimes lakóinak, mint a turistáknak szolgálja igényeit e létesítmény, hiszen festői szépségű környezetben, civilizált körülmények között lehet újra élvezni e különleges víz gyógyerejét.

Gyimes ásványvizei

A Csíki-havasok krétakori flis rétegeibe bevágódott Tatros és mellékpatakai völgyében feltörő szénsavas, kénhidrogénes és sósvizek kevésbé ismertek. Gyimesfelsőlok és Gyimesközéplok között, a Tatros baloldali völgyeiben egy északkelet-délnyugat irányú törésvonal mentén ismeretes néhány szénsavas ásványvíz feltörés: Komjáti Kuruc borvíz, a Sötét-pataki forráscsoport és az Antalok-pataki borvíz. Sötétpatakon a borvíz mellett kénhidrogénes, büdösvíz is található, amelyet felmelegítve az Ilona-fürdő hasznosít. Hasonló kénhidrogénes források ismertek Borospatakán, ahol korábban fürdő is működött. Csutura Szádánál büdösvíz, Barackoson a Muhos büdösfürdő, Farkaspallón büdösvíz, Bartosok pataki Büdösvíz és a Tarhavasi sósforrások ismeretes. A sok-sok sós- és büdösforrás vizét a patakok csángó lakói gyógyvízként ma is használják, kádakban hazaszállítják és felmelegítve, reumatikus- és bőrbetegségeiket kúrálják vele.